Aftonbladet  
Aftonbladet nyheter  

Tisdag 26 augusti 1997

I dag fortsätter Aftonbladet granskningen av miljön på skolorna, Sveriges största arbetsplats med 1,5 miljoner elever och anställda.
I dag sköts skolorna av kommunerna - och det är stora skillnader på hur man satsar. Eller snålar.
Oron för bevisligen hälsofarliga inomhusmiljöer är stor.
  Läraren Bibi Ålander vill själv träda fram och berätta. Hon misstänker att hennes och kollegernas cancer kan kopplas till den mögliga arbetsplatsen.


Bibi Ålander
”HÄR BLEV JAG SJUK” Bibi Ålander i resterna av den i sommar äntligen rivna mögelbaracken i Trångsund. Här arbetade hon i många år - och misstänker att alla de sjuka hus-besvär som aldrig åtgärdades kan ha lett till hennes cancer. Fem andra har också fått cancer på samma skola.

Foto: ROLF PETTERSON

Bibi Ålander, 48:
Jag kan ha fått
cancer i skolan

Sex av dem som jobbade i baracken har drabbats av cancer - och tre har dött
Mitt i den härliga sommaren fick läraren Bibi Ålander, 48, beskedet: Du har cancer.
  - Jag kan inte låta bli att misstänka att det har med den sjuka skolmiljön att göra. I många år arbetade jag i en möglig skolbarack.
  På fem år har sex av skolans personal drabbats av cancer. Tre har dött.

  Vi pratar med Bibi Ålander under den festliga skolstarten i Trångsundsskolan söder om Stockholm.
  Skolgården är full av glada barn, som släpper upp ballonger och bjuds på saft och bullar. Bibi vill absolut vara med fast hon är sjukskriven.
  Föräldrar, barn och lärarkolleger kramar om henne och hon kramar alla. Det är en innerlig och varm stämning på skolgården.
  - Jag vet att min cancer är allvarlig, men har gett mig fanken på att inte ge upp, jag ska kämpa, säger Bibi. Jag tycker att ångesten och oron för hälsofarliga skolor ska komma ut. Det är viktigt. Och så älskar jag min skola och vill att den ska vara frisk. Här finns en underbar gemenskap.

Många har mått väldigt dåligt i skolan
  Hon betonar att hon ännu inte har några medicinska bevis för kopplingen mellan cancern och den bevisligen hälsofarliga skolbaracken. Men hon vet att både hon själv och många andra mått väldigt dåligt i skolan.
  - När man sett flera av sina arbetskamrater och vänner insjukna i cancer under en så kort period - och upplevt chocken av att tre dött - måste man stå på sig och få saken utredd.
  Under sommaren, samtidigt som Bibis cancer konstaterades, har den sjuka jättebaracken äntligen rivits. Ett par nya, tillfälliga baracker har kommit i stället.
  - Mätningarna visade att baracken med sina sex klassrum var full av mögel och farlig att vistas i, säger kommundelsnämndens ordförande Sten Ryd (s). Vi tog beslutet om rivning. Nu bygger vi ett nytt skolhus och vi har också sett till att Trångsundsskolans ventilation ska fungera. Varken elever eller personal ska behöva utsätta sig för hälsofaror.
Varför gjorde ni inget tidigare? Baracken fick ju stå och mögla i hela 25 år och även andra delar av skolan har haft svåra problem?
  - Mätningarna visade att det ibland var hälsofarligt, ibland inte. Vi var tveksamma. Vi sanerade baracken för tre år sedan, men då återkom mögelproblemen.
  Trångsundsskolan byggdes i början av 60-talet. Tidstypiskt platt tak av den sort som orsakar läckage.
  Dessutom samlades vatten i grunden. Det var bäddat för problem, precis som i så många andra svenska skolor från den här expansiva tiden.
  - Jag började som lärare här 1977 och har mest haft
baracken som arbetsplats, säger Bibi Ålander. Många har lidit av huvud-värk, ständig trötthet och allergiska besvär.
  Hon visar runt och berättar om att huvudbyggnadens grund fick åtgärdas, fyllas med lecakulor, för att åtgärda fuktproblemen.
  - Det dammade förfärligt. Jobbarna hade ansiktsmask. Men inte barnen och personalen...

”Både vi och föräldrar klagade på dålig städning”
  Under gymnastikbyggnaden var det också problem.
  Människor drabbades av typiska sjuka hus-symptom.
  - Dessutom sparade kommunen på städningen, den sköttes uselt och det är givetvis rent hälsofarligt, säger Bibi Ålander. Både vi lärare och föräldrarna protesterade. Men först nu händer det något. Nu, då det är försent för en del av oss.

Vill Ni se ett exempel till? - Klicka här!